sábado, 7 de enero de 2017

GLAS SLAVONIJE (MOVILIDAD TURQUÍA)

Hoy hemos tenido constancia de la publicación en el diario croata Glas Slavonije de una nota de prensa relativa a la primera de las reuniones transnacionales de nuestro Erasmus+, celebrada durante el mes de diciembre de 2016 en la ciudad turca de Konya. Para ver la noticia original, pincha aquí. Te copiamos a continuación el texto de la misma.

U projektu Erasmus + naučili mnogo o Turskoj 


Turski grad Konya bio je domaćin sudionicima Erasmus + projekta Seeing and reading the values iz Hrvatske, Rumunjske, Poljske, Italije, Španjolske i Turske. Među projektnim timovima iz šest država, u petodnevnom boravku u Turskoj bio je i tim OŠ Josipa Kozarca iz Slatine, ravnateljica Ksenija Vujanović Juras, pedagoginja Ana Metić i psihologinja Anja Kovač Mišura. Sudjelovali su u radu brojnih skupova na kojima su razmatrane daljnje projektne aktivnosti. Prema kazivanju stručnih suradnica, osim učenja i planiranja bilo je vremena i za druženje te za razgledavanje dvomilijunskog grada. 

Turci su se pokazali kao izvrsni domaćini pa su svojim gostima omogućili uživanje u tradicionalnim turskim večerima ispunjenim glazbom, plesom i smijehom. Imali smo prilike doživjeti i hipnotizirajući ples derviša, a posjetili smo i Dolinu leptira s tropskom klimom - pričaju. 

Posljednjeg dana boravka posjetili su Kapadokiju, tursku pokrajinu koja se odlikuje nepreglednim pustarama, bajkovitim snježnim planinskim vrhovima i neobičnim stožastim vilinskim dimnjacima koje su od mekog kamenja formiranog od vulkanskog pepela stoljećima oblikovali vjetar, kiša i snijeg. Najpoznatiji je grad Göreme, isklesan u šupljinama neobičnih stijena, s očuvanim podzemnim naseljima iz 4. stoljeća te crkvama i samostanima iz bizantskog doba. Od brojnih podzemnih gradova najveći je Derinkuyu, u kojem je zaštićeno od naleta Arapa moglo stanovati čak 20.000 stanovnika.

Posebni doživljaj bio je ručak priređen u špilji, a domaćini su priredili pravo iznenađenje gostima kada su prerušeni u Osmanlije izveli kratku predstavu. 

Razgledavanje Kapadokije uključilo je također i spuštanje u podzemni grad uskim i strmim hodnicima, gdje smo razgledali draguljarnice i radionice keramike, a panoramski smo razgledali i stijene u kojima su ljudi kroz stoljeća dubili svoje nastambe - ispričale su Ana Metić i Anja Kovač Mišura svoje utiske iz Turske.P.Žarković

No hay comentarios:

Publicar un comentario